Skip to main content

iPad och iPhone appar som underlättar ditt gitarrspelande

Smartphones och iPads har utan tvekan utökat verktygslådan om man vill lära sig att spela gitarr och det finns en uppsjö av verktyg därute som både är roliga och praktiska. Även om man är en proffs på att spela så är det inte dumt att kunna ha sångtexter, ackord (chords) och annat verktyg med sig. Sedan iPaden gjorde sitt intåg i min värld så har jag hittat många appar som gör gitarrspelandet ännu roligare. Det är givetvis lättare med en iPad än iPhone eftersom skärmen är större.

Här hittar du tips på flera av dessa som är mycket användbara.

RiffMasterPro Slowdown software

Du har säkert hört en låt som du vill lära dig spela på gitarr men den går för fort, du loopar samma låt om och om igen för att lära dig. Kolla in Riff Master Pro, den hjälper till att lära dig låtar lättare genom att du kan dra ner hastigheten på låten, ändra pitch, loopa en sekvens av låten så du kan öva om och om igen. Riktigt bra program som finns både till Windows, Mac, iPhone, iPad
Kolla in video och läs mer på: www.riffmasterpro.com

Ultimate Guitar Tabs HD

För dig som är lite kräsen rekommenderas att ta en titt på denna applikation som är designad för iPad (finns ej för iPhone). Den levererar tabs, lyrics och chords från www.ultimateguitar.com i ett riktigt snyggt och lättläst format med hög kvalitet på grafiken. Applikationen är gratis att ladda ner men är baserad på prenumeration så för att kunna se materialet behövs en prenumeration hos UltimateGuitar.com. Det är utan tvekan värt det jämfört med den motsvarande appen som heter samma fast utan HD i namnet. Prenumerationen för HD versionen är på intet sätt dyr, för ca $8 (50-60 kr) får du obegränsad access i ett år. De favoriter du lagrar, sparas och är tillgängliga i både apparna och på webbsidan.

Hitta på iTunes: http://itunes.apple.com/dk/app/ultimate-guitar-tabs-hd-subscription/id404167616?mt=8

Ultimate Guitar Tabs

Här får du tillgång till chords, lyrics, tabs från www.ultimateguitar.com. Appen funkar både på iPhone och iPad men grafiskt måste den förstoras på iPaden. Den kostar under 20 kr att ladda ner och det går att i appen köpa fler av de verktyg som UG gjort. En sak jag lärde mig den hårda vägen är att det finns fristående appar från UG som man kan köpa som också går att köpa som in-app purchase. Tabs Pro är en sådan. Den köpte jag separat vilket dessvärre inte ger tillgång till den i Ultimate Guitar Tabs, utan måste då köpas där också. Så är du intresserad av Tabs Pro rekommenderar jag att du köper den som in-app purchase.

Detta är en riktigt bra app att ha men kör du den på iPad så tappar du lite känslan i grafik och då bör du kanske titta på HD versionen istället (se ovan).

Hitta på iTunes: http://itunes.apple.com/dk/app/ultimate-guitar-tabs/id357828853?mt=8

Ultimate Guitar chords (by UltimateGuitar.com)

Riktigt rolig app där du hittar alla ackord och kan ser precis vilka band och strängar du skall använda. När du valt ackord kan du plocka strängarna eller ”slå” och du hör hur det låter. Ljudet känns hyffsat bra och en kul grej som blir lite bonus är att om du håller på att lära dig finger picking eller är intresserad av att hitta varianter på det men glömde gitarren hemma, så funkar den utmärkt att testa lite olika plock varianter på. Appen visar även alternativa ackordvarianter på olika band och dessutom kan du byta tuning i appen.

Detta är appen som är lätt lär dig nya ackord som du inte kan och den kan gott ersätta böcker som visar ackord och varianter. Appen kostar runt $2 att köpa vilket är väldigt prisvärt.

Hitta på iTunes: http://itunes.apple.com/us/app/ultimate-guitar-chords/id455965832?mt=8

Ultimate Guitar tools (by UltimateGuitar.com)

Denna går att köpa både som fristående app och in-app purchase i Ultimate Guitar Tabs. omdu vill använda båda så rekommenderas att du köper den som in-app purchase annars blir det nog dessvärre två separata applikationer, har inte testat det själv så det är bara ett antagande.

Hitta på iTunes: http://itunes.apple.com/us/app/ultimate-guitar-tools/id425129977?mt=8

Songsterr.com

www.songsterr.comSongsterr innehåller tabs, chords och rytmer för gitarr, bas och trummor. Det är en webbsajt som både har gratis innehåll och exempel där du kan se en demo och måste betala för att använda hela exemplet. När man använder tabs delen så har den även samplat ljud och spelar upp låten samtidigt som den följer med i tabs-bladet vilka band och strängar som skall användas. Kräver flash för tabs-bladen.

Skärmbild Wildchord girarrhals med C-ackord

Wildchord – Ipad-spelet som lär dig spela gitarr

Skärmbild Wildchord spelInte för en sekund kunde jag tro att jag skulle fastna för ett till synes barnspel som lär ut gitarrspelande.

Första tanken när jag läste om Wildchords var just att det är ett barnspel men någonstans fanns en nyfikenhet att se om det bland alla dessa ”appar” finns en app som kan ”höra” när du spelar rätt ackord, på strängar och samtidigt vara pedagogisk nog att lära ut gitarrspelande.

Nåväl, nyfikenheten och mitt barnasinne fick mig att köpa appen, trots att den i app-mått mätt var tokdyr med sina hela 55 kronor. Det var mest en kul grej att testa något annorlunda och jag måste säga att om du har barnasinnet kvar och vill lära dig ackord, tempo, placera fingrarna på rätt sträng och band så är det ett ganska roande sätt att göra det på.

Trots att grafiken tillhör det enklare slaget såSkärmbild Wildchord new achievement ligger det mycket pedagogik bakom spelet. Bara genom att sitta och leka runt i spelet (med en riktiga gitarr) så upptäcker man att  du lär dig vanliga enkla ackord som Am, C, D, A, Em och byten mellan dem Under spelets gång visas även informationsrutor som när man tänker efter är genomtänkta instruktioner som lär ut enkla tips ex.vis vid ackordbyten.

Appen kanske gör sig bäst i händerna på ett barn som skall lära sig gitarr och där tror jag med säkerhet att den lockar fram det roliga med att lära sig spela gitarr. Fast det är klart om man har barnasinnet kvar och vill ha ett alternativt sätt att öva och repetera ackord, ackordbyten, plocka rätt strängar så är den ett underhållande inslag.

Skärmbild Wildchord girarrhals med C-ackordDet finns ganska många olika övningar i olika nivåer och enligt utvecklarna själva så är den mest avancerade nivån svår även för deras gitarrlärare.

Mer info

www.wildchords.com (Applikationens webbsida)

http://itunes.apple.com/us/app/wildchords/id453707538?ls=1&mt=8 (iTunes sidan för appen)

Notpoolen.com

www.notpoolen.com är en svensk webbsida där du kan köpa noter i ”lösvikt” för många olika låtar och notböcker. Bra kvalitet på noterna man köper även om urvalet är något begränsat. Noterna köps online och du laddar hem dem som PDF-filer vilket är mycket smidigt. Innan man köper direktnoterna kan man se vilken tonart och omfång låten går i. Det som saknas är någon typ av förhandsgranskning eller att kunna se alla ackord som ingår för att avgöra om den är ”lättspelad” eller inte.

Ultimateguitar.com

www.ultimateguitar.com är den ultimata guldgruvan om du letar efter sångtexter, ackord och tabs. Här finns det mesta och utöver detta finns det massor med bra lektioner och artiklar om gitarrspelande. Om du dessutom har en iPhone eller iPad så finns det en app till den och deras TabsHD app kan varmt rekommenderas, den är värd sitt pris om du vill vara den ultimata trubaduren med notboken i fickan.