Skip to main content
Logisk hjärna

Koppla bort den logiska hjärnan och spela på känsla

En av utmaningarna jag stötte på under mina första gitarrlektioner var att ju mer jag tänkte, desto sämre spelade jag. Min gitarrlärare är tack och lov en god musikpedagog med stort tålamod och insåg ganska snart att hans elev behövde koppla bort den logiska hjärnan.

Logisk hjärnaEftersom jag har en bakgrund som programutvecklare så är jag van att tänka logiskt, strukturerat och baserat på fakta. Dessvärre blev detta ett bekymmer på gitarrlektionerna. När läraren bad mig lyssna på en låt och tala om när gitarristen byter ackord så funkade det fantastiskt bra de första gångerna, men ju fler låtar som spelades desto mer missade jag ackordbytena med millisekunder bara för att ”jag ville vara säker på” att det var på rätt ställe ackorden byttes.

Det är ganska intressant hur mycket man kan lära om sig själv bara att gå på gitarrlektioner. Även om troligen ingen har sagt det till mig så har jag någonstans inpräntat att ”inte är väl jag musikalisk och har gehör”. Ack så fel man kan ha och därmed infaller faktum att man skall bara våga kasta sig ut i gitarrspelandet och spela på känsla. Jag är definitivt fortfarande en rookie i gitarrvärlden men det underlättade helt klart att någon bankade mig i huvudet med gitarren och talade om att jag visst kan lära mig spela gitarr.

Min gitarrlärares övning för att ”koppla bort den logiska hjärna” kändes vid blotta beskrivningen som en omöjlighet för en kille, nämligen att göra flera saker samtidigt :-D. Övningen gick ut på att han spelar en känd låt på stereon, jag spelar låten på gitarr med rätt ackordbyten samtidigt som han pratar med mig om väder och vind. Nu vet jag att det är en myt att killar inte kan göra två saker samtidigt :-). Det går alldeles utmärkt att spela gitarr, hålla takten och prata (eller iaf lyssna och hmmm:a till svars).

Mission completed and lesson learned.

Mitt eget tips på ”catch the flow” är att börja lyssna på några låtar du hört många gånger och kan. Du behöver inte alls kunna dem på gitarr eller ens känna till ackorden. Lyssna på dem i hörlurar, blunda och lev dig in i låtens rytm. Om du kan, så försök visualisera att det är du som spelar låten på gitarr och lyssna efter ackordbytena. En del ackordbyten kan givetvis vara svårt att hitta medans andra är superlätta att hitta. Nästa steg kan vara att titta på youtube video med låten och gärna en video där du kan se hur gitarristen spelar.

Du hittar exempel på låtar här på gitarrtips.se som har videoklipp som du kan titta på (och blunda till), du hittar dem under Nybörjarlåtar.