Skip to main content

iPad och iPhone appar som underlättar ditt gitarrspelande

Smartphones och iPads har utan tvekan utökat verktygslådan om man vill lära sig att spela gitarr och det finns en uppsjö av verktyg därute som både är roliga och praktiska. Även om man är en proffs på att spela så är det inte dumt att kunna ha sångtexter, ackord (chords) och annat verktyg med sig. Sedan iPaden gjorde sitt intåg i min värld så har jag hittat många appar som gör gitarrspelandet ännu roligare. Det är givetvis lättare med en iPad än iPhone eftersom skärmen är större.

Här hittar du tips på flera av dessa som är mycket användbara.

RiffMasterPro Slowdown software

Du har säkert hört en låt som du vill lära dig spela på gitarr men den går för fort, du loopar samma låt om och om igen för att lära dig. Kolla in Riff Master Pro, den hjälper till att lära dig låtar lättare genom att du kan dra ner hastigheten på låten, ändra pitch, loopa en sekvens av låten så du kan öva om och om igen. Riktigt bra program som finns både till Windows, Mac, iPhone, iPad
Kolla in video och läs mer på: www.riffmasterpro.com

Ultimate Guitar Tabs HD

För dig som är lite kräsen rekommenderas att ta en titt på denna applikation som är designad för iPad (finns ej för iPhone). Den levererar tabs, lyrics och chords från www.ultimateguitar.com i ett riktigt snyggt och lättläst format med hög kvalitet på grafiken. Applikationen är gratis att ladda ner men är baserad på prenumeration så för att kunna se materialet behövs en prenumeration hos UltimateGuitar.com. Det är utan tvekan värt det jämfört med den motsvarande appen som heter samma fast utan HD i namnet. Prenumerationen för HD versionen är på intet sätt dyr, för ca $8 (50-60 kr) får du obegränsad access i ett år. De favoriter du lagrar, sparas och är tillgängliga i både apparna och på webbsidan.

Hitta på iTunes: http://itunes.apple.com/dk/app/ultimate-guitar-tabs-hd-subscription/id404167616?mt=8

Ultimate Guitar Tabs

Här får du tillgång till chords, lyrics, tabs från www.ultimateguitar.com. Appen funkar både på iPhone och iPad men grafiskt måste den förstoras på iPaden. Den kostar under 20 kr att ladda ner och det går att i appen köpa fler av de verktyg som UG gjort. En sak jag lärde mig den hårda vägen är att det finns fristående appar från UG som man kan köpa som också går att köpa som in-app purchase. Tabs Pro är en sådan. Den köpte jag separat vilket dessvärre inte ger tillgång till den i Ultimate Guitar Tabs, utan måste då köpas där också. Så är du intresserad av Tabs Pro rekommenderar jag att du köper den som in-app purchase.

Detta är en riktigt bra app att ha men kör du den på iPad så tappar du lite känslan i grafik och då bör du kanske titta på HD versionen istället (se ovan).

Hitta på iTunes: http://itunes.apple.com/dk/app/ultimate-guitar-tabs/id357828853?mt=8

Ultimate Guitar chords (by UltimateGuitar.com)

Riktigt rolig app där du hittar alla ackord och kan ser precis vilka band och strängar du skall använda. När du valt ackord kan du plocka strängarna eller ”slå” och du hör hur det låter. Ljudet känns hyffsat bra och en kul grej som blir lite bonus är att om du håller på att lära dig finger picking eller är intresserad av att hitta varianter på det men glömde gitarren hemma, så funkar den utmärkt att testa lite olika plock varianter på. Appen visar även alternativa ackordvarianter på olika band och dessutom kan du byta tuning i appen.

Detta är appen som är lätt lär dig nya ackord som du inte kan och den kan gott ersätta böcker som visar ackord och varianter. Appen kostar runt $2 att köpa vilket är väldigt prisvärt.

Hitta på iTunes: http://itunes.apple.com/us/app/ultimate-guitar-chords/id455965832?mt=8

Ultimate Guitar tools (by UltimateGuitar.com)

Denna går att köpa både som fristående app och in-app purchase i Ultimate Guitar Tabs. omdu vill använda båda så rekommenderas att du köper den som in-app purchase annars blir det nog dessvärre två separata applikationer, har inte testat det själv så det är bara ett antagande.

Hitta på iTunes: http://itunes.apple.com/us/app/ultimate-guitar-tools/id425129977?mt=8